no three wijsheden teksten grafisch delen vermenigvuldigen haven t failed victim own mind think

 

Korte oplossingsgerichte therapie

 

In oplossingsgerichte therapie, waarvoor ook wel de Engelse term solution-focused therapy wordt gebruikt, staan oplossingen en niet problemen centraal.
 
Ook hier is weer typerend voor de houding van de oplossingsgerichte therapeut dat hij zich niet opstelt als expert. Je bent zelf de echte deskundige in je eigen problematiek waardoor je zelf nieuwe oplossingen vindt.  
 
De oplossingsgerichte houding helpt bijvoorbeeld met het stellen van haalbare doelen en je op één doel tegelijk te richten.
 
Het maakt snel duidelijk wat je sterke kanten zijn en welke oplossingsmogelijkheden je zelf hebt om beter met problemen om te gaan.
 
Het gevolg doet denken aan wat ook wel genoemd wordt toegwijde actie, onderdeel van ACT 
 

Bij welke klachten 

Oplossingsgerichte psychotherapie technieken werken bij depressieve klachten, angst, stress, burn-out, fobie  of relatieproblemen. Oplossingsgerichte houding werkt minder goed bij paniekaanvallen. 
 

Duur van de behandeling

Ik werk niet enkel op basis van deze therapie vorm en niet in zuivere protocollaire vorm. Solution Focused Therapy sluit voor mij goed aan bij de inzichten van de zogenaamde derde generatie gedragstherapie. Oplossingsgerichte therapie is meestal onderdeel van de therapeutische houding die de client helpt om zelf om te gaan met de klachten, oplossingen te vinden, uit te voeren en een waardevol leven te leiden. In het algemeen zijn trajecten voor behandeling 300, 500 en 750 minuten beschikbaar (5-12 face to face afspraken, mede afhankelijk van de hoeveelheid on line contact).